Darmspoeling

Robin Body, Detox, Mind

70% van de klachten vindt zijn oorzaak in een verkeerde darmfunctie. Een gezond darmstelsel vormt de basis voor een gezond lichaam. Hiervoor geef ik voedingsadviezen, eventueel aangevuld met colonhydrotherapie ofwel hoge darmspoeling. Wat is Colonhydrotherapie?

Colonhydrotherapie is een therapie waarbij de dikke darm over de gehele lengte met water wordt gespoeld. Het water komt uit een speciaal apparaat via een canule de darm binnen en wordt zo ook weer afgevoerd.

Al in het oude Egypte wordt aop papyrusrollen over darmspoelingen geschreven. Darmspoelingen in de vorm van klysma’s zijn ook terug te vinden in het boek ‘De leer van de Essenen’. De Oostenrijkse arts Dr. Anton Brosch ontwikkelde begin 1900 een darmspoelbad. In Nederland was het Dr. Ten Haaf die in 1935 begon met hoge darmspoelingen. De ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat therapeuten nu kunnen beschikken over verschillende systemen en toestellen.

Therapie

Met een colonhydrotherapie behandeling wordt alleen de dikke darm gereinigd. Aan het begin van de dikke darm zit een klep die er voor zorgt dat geen stroming ontstaat van de dikke darm terug de dunne darm in. Colonhydrotherapie is een manier om het lichaam te reinigen. Bij het intakegesprek worden de voedingsgewoonten uitvoerig besproken en daarbij wordt duidelijk hoe de rest van het spijsverteringskanaal ondersteund kan worden om een goede reiniging te bewerkstelligen.

Hoeveel behandelingen nodig zijn hangt af van de klachten. Ook als er geen specifieke klachten zijn is één behandeling niet genoeg. Vaak zijn er zes tot acht behandelingen nodig. Het beste is om vier afspraken vlak achter elkaar te maken.dotolo www.natuurgeneeskracht.nl Daarna volgt een evaluatiemoment om na te gaan hoe de verdere behandeling eruit zou moeten zien.

Indicaties

Bij deze ongemakken en aandoeningen is hoge darmspoeling effectief:

  • diarree (acuut of chronisch)
  • verstopping (obstipatie)
  • hoofdpijn, ook migraine
  • slechte doorbloeding van huid en ledematen (bijvoorbeeld koude voeten)
  • huiduitslag, psoriasis, acné
  • ziekten aan hart en bloedvaten, zoals hoge bloeddruk en spataderen
  • slechte vertering en andere darmziekten zoals spastische darm
  • diverticulitis, schimmels en parasieten zoals candida
  • rugpijnen
  • moeheid en gebrek aan energie
  • verminderd libido
  • astma en andere longaandoeningen
  • stofwisselingsziekten zoals reuma, artrose, vetzucht, suikerziekte
  • hormonale stoornissen
  • blaasontsteking

Ziekte ontstaat, kort gezegd, door een aanhoudende verstoring van het natuurlijke evenwicht in één of meer van de lichaamsfuncties. Voor herstel is het belangrijk om de verstorende invloed weg te nemen en de betreffende gewoontes voor het lichaam aan te passen. De natuurlijke levenskracht zal, eventueel gesteund door een passend fytotherapeutisch middel, voor herstel zorgen.

Omdat de darm bij een groot ‘aanbod’ niet altijd zelf alle afvalstoffen op de juiste wijze kan afvoeren, raken er in het lichaam gifstoffen opgeslagen. Dit proces wordt zelfvergiftiging of auto-intoxicatie genoemd. Niet alleen de organen en weefsels van het lichaam raken onder de invloed van deze gifstoffen, ook het concentratievermogen, het geheugen en de stemming worden hierdoor vertroebeld.

Behandeling

Met een colonhydrotherapie behandeling wordt de dikke darm over de gehele lengte met gezuiverd water gereinigd. Aan het begin van de dikke darm zit een klep die er voor zorgt dat geen stroming ontstaat van de dikke darm terug de dunne darm in. Colonhydrotherapie is een manier om het lichaam te reinigen.

Bij het intakegesprek worden de voedingsgewoonten uitvoerig besproken en daarbij wordt duidelijk hoe de rest van het spijsverteringskanaal ondersteund kan worden om een goede reiniging te bewerkstelligen.
Hoeveel behandelingen nodig zijn hangt af van de klachten. Ook als er geen specifieke klachten zijn is één behandeling niet genoeg.
Vaak zijn er zes tot acht behandelingen nodig. Het beste is om vier afspraken vlak achter elkaar te maken. Daarna volgt een evaluatiemoment om na te gaan hoe de verdere behandeling eruit zou moeten zien.